PSD vrea suspendarea privatizărilor pentru 5 ani și renaționalizarea activelor dobândite ilegal

PSD vrea suspendarea privatizărilor pentru 5 ani și renaționalizarea activelor dobândite ilegal
Publicat: 22/04/2017, 09:39

„Proiectele de lege și propunerile legislative depuse într-o legislatură care nu apucă să intre pe ordinea de zi a primei camere sesizate, în ședință de plen, se clasează. Este o interpretare dată unei norme constituționale. Eu nu sunt de acord (…) și cine vrea sa îi continue procedura legislativă nu are decât să depună din nou proiectul, ceea ce am și făcut”, a declarat liderul Grupului PSD din Senat, Șerban Nicolae, pentru MEDIAFAX.

Șerban Nicolae a afirmat că a introdus o nouă prevedere în proietul redepus și a corectat unele aspecte ale actului normativ.

Spre deosebire de proiectul depus în legislatura 2012-2016, actul normativ prevede că „în cazul terenurilor pentru care nu s-a finalizat procedura prevăzută la art. 12 din Legea nr. 137/2002, privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se procedează la majorarea capitalului social al societăților deținătoare, în favoarea statului, potrivit prezentei legi”.

Potrivit actului normativ, în termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii se procedează la identificarea și evaluarea actualizată a acestor terenuri.

Proiectul de lege prevede că în cazul în care statul nu mai deține calitatea de acționar la respectiv societate, acesta redobândește această calitate prin majorarea capitalului social cu aport în natură reprezentat de valoarea terenurilor care intră sub incidența acestei legi.

„Este o chestiune foarte gravă legată de terenurile care au fost în patrimoniul societăților comerciale anterior privatizării. Ele erau întregistrate ca active în patrimonul societăților comerciale și în toate legile de privatizare și în legile specifice anumitor privatizări cum a fost la Petrom sau la BCR (…) se spunea că terenurile trebuie evaluate și introduse în capitalul social al societăților ca aport în natură din partea statului, fie înainte de privatizare, fie post privatizare, urmând ca statul să se sesizeze cu aportul la capitalul social în natură, cu valoarea terenului rezultată din evaluare. Acest lucru din câte știu nu s-a făcut aproape deloc dacă nu cumva chiar deloc, deloc, peste tot”, a declarat Șerban Nicolae, pentru MEDIAFAX.

Șerban Nicolae a spus că pornind de la o asemenea ipoteză a fost condamnat și Dan Voiculescu, „terenul celebru este și acum pârloagă și nu poate fi folosit la nimic”.

Liderul senatorilor PSD susține că în cazul Petrom această obligație era prevăzută în mod expres, însă, în prezent compania „vinde aceste terenuri pe OLX”.

Un alt articol al proiectului de lege prevede suspendarea privatizărilor pe o perioadă de cinci ani.

„La data intrării în vigoare a prezentei legi, se suspendă pentru o perioadă de cinci ani aplicarea dispozițiilor O.U.G. nr. 88/1997 privind privatizarea societăților comerciale, aprobată prin Legea nr. 44/1998 și a dispozițiilor Legii nr. 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării”, potrivit proiectului depus la Senat.

Prin excepție, participațiile statului pot fi tranzacționate pe piețe reglementate sau sisteme alternative de tranzacționare autorizate conform legii, dacă la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent totalul activelor nu depășește 2.000.000 lei, potrivit sursei citate.

„Toate analizele arată că România nu mai este în situația de a fi presată de procesul de privatizare. (…) Nu mai suntem la începutul anilor 1990, nu mai există nicio nevoie acută de lichidități care să fie acoperită printr-o eventuală privatizare. Practic, România nu mai este în situația de a face privatizare ca un obiectiv strategic de dezvoltare economică și în aceste condiții ceea ce a rămas în patrimoniul statului ar trebui să fie mai bine administrat, revăzut întregul patrimoniu. (…) Am privatizat până acum de 7,9 miliarde de euro.(…) Nu suntem în situația în care să avem un patrimoniu atât de mare de privatizat”, a susținut Șerban Nicolae.

Proiectul de lege vizează și recuperarea unor prejudicii aduse intereselor statului.

„Acțiunile și activele dobândite prin infracțiuni săvârșite în procesul de privatizare a societăților intră de drept în proprietatea statului la data emiterii actului prin care instanța de judecată sau procurorul, după caz, dispune măsurile prevăzute la art. 4 alin. (2)”, potrivit sursei citate.

Aceste dispoziții privitoare la acțiuni și active se aplică indiferent dacă valoarea sau numărul acestora s-a modificat, precum și acțiunilor și activelor dobândite prin operațiuni ce constituie consecințe ale fraudelor produse în procesul de privatizare, prevede actul normativ.

PSD propune și ca regiile autonome care activează în sectoarele de interes strategic și de siguranță a statului să se trasforme în „societăți comerciale pe acțiuni în sistem dualist conform Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale”, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a proiectului de lege.

În termen de 45 de zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, Guvernul emite, prin hotărâre, normele metodologice pentru aplicarea acesteia.

Legea ar urma să intre în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal